Mit tehetünk a kukorica aflatoxin-szennyezettsége ellen?

Mit tehetünk a kukorica aflatoxin-szennyezettsége ellen?

Idén a vetési szezont a termelék többsége a kukoricával indította. A korai kezdet hátterében a tavalyi év súlyos kihívásai és az ezekből levont tanulságok állnak. 2024-ben a számottevő csapadékhiány és a forró időjárás miatt a kukoricatáblák olyan legyengült állapotba kerültek, hogy a növényállomány 23 héttel hamarabb száradásnak indult, de több tábla teljesen ki is száradt. További problémát jelentett, hogy a  legyengült állományokat a különböző mikotoxinokat termelő kórokozók is jóval könnyebben támadták meg. Az aflatoxin-fertőzöttség miatt komoly károk keletkeztek, a helyzet különösen az Alföldön volt katasztrofális.

Idén is számolnunk kell az aflatoxin-képződéssel?

Az aflatoxin egy mikotoxin, az aszpergillusz nemzetségbe tartozó egyes fonalasgombák másodlagos anyagcsere terméke, amely jelentős biológiai aktivitással bír. Mérsékelt éghajlati övben, így sokáig Magyarországon is, nem jelentett egészségügyi kockázatot. A legnagyobb mértékben toxintermelő Aspergillus flavus faj optimális növekedési hőmérséklete ugyanis 37 °C, a mediterrán térségben jelentett problémát. A klímaváltozással azonban az elmúlt években aflatoxin-szennyezettségéről számolnak be olyan országokban is, ahol ez nem volt jellemző.

Az aszpergillusz gombák a leggyakrabban a legyengült növényeket fenyegetik. Fertőzésükhöz kedveznek a rovarok károsításai, a gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly rágásnyomai, amelyek utat nyitnak a kórokozó konídiumainak. A gomba stresszhatás alatt termeli a toxint. A toxintermelésnek kedvez az extrém magas és száraz időjárás, mert ilyenkor a növények gyengülnek.

A gomba a tárolás során is tud szaporodni a tárolt terményben, és a mikotoxin-szennyezettség is növekedhet a nem megfelelő tárolási körülményekkel. Egy mikotoxinnal szennyezett betakarított termény állapota már nem igazán javítható. Fontos, hogy a fertőzést a szántóföldön kezeljük!

Hogyan csökkenthető az aflatoxin-képződés kockázata?

A kukorica aflatoxin-szennyezettségét hosszú távon az alábbi módszerekkel tudjuk csökkenteni: 

  • minden olyan technológiai művelet, amely csökkenti a növényeket érő stresszhatásokat, ellenállóbbá teszi azokat a penészgombákkal szemben is,
  • biológiai készítmények használata (egyes baktériumok és gombák fejlődése hatással van az Aspergillus flavus fejlődésére, akár vissza is tudják szorítani), 
  • rovarok elleni védekezés, 
  • megfelelő vetésforgó használata,
  • vetőmag választásnál aflatoxin-toleráns hibridek bevezetése,
  • hatékony kémiai vegyszerek kombinált alkalmazása.

A korai vetés segíthet abban, hogy a kukorica fejlődése szempontjából igen kritikus időszak, a virágzás és termékenyülés megelőzze az utóbbi években sajnos nagy gyakorisággal bekövetkező száraz hőségperiódusok bekövetkeztét, mérsékelve ezáltal az aflatoxin fertőzés kockázatát, a veszteség mértékét.

A Hírös Agrária munkatársai szaktanácsadással is segítik a munkáját! Ha kérdése van, nézzen be telephelyeink egyikére!>>