Az őszi árpa, a kukorica és a búza után a harmadik legnagyobb termést adó növényünk. Negyedmillió hektáron vetett gabonánk egyre népszerűbb. Miért? Elsősorban kiváló takarmányértéke és a búzáénál kisebb termőhelyi igényei, a jó termőképesség és a búzáéhoz hasonló felvásárlási ára a magyarázat.
2021-ben történelmi rekordtermést takarítottak be árpából. Termésmennyisége több mint 200 ezer tonnával nagyobb volt az előző évinél, a hektáronkénti 6,4 tonnás termésátlag minden idők legmagasabb értéke, az összes gabonából való részesedése pedig az elmúlt 4 évben folyamatosan nőtt, 2021-ben meghaladta a 12%-ot (A főbb növénykultúrák 2021-es terméseredményei megtekinthetők itt).
Az utóbbi években nemcsak a szaporítóterület, hanem a fajtaválaszték is nőtt, méghozzá a háromszorosára: összesen 66 fajta érhető el.
Használjuk ki tudatosan az őszi árpa előnyeit!
1. A szárazságot jobban tűrő növényfajok közé tartozik. Ha a klímaváltozással összefüggő felmelegedés fokozódik, ennek a tulajdonságnak a fontossága tovább növekedhet.
A júniusi aszályt a búzánál jobban elviseli, mivel korábbi kalászolása révén szemtelítődése ekkor már előrehaladottabb szakaszban van. Száraz, aszályos időjárás esetén a korai érésű, hazai nemesítésű árpafajták több termést adnak a későbbi érésűeknél, termesztésük a hazai viszonyok között biztonságosabb.
2. A fontosabb gabonafélék közül az egyik legjobb lehetőség a gyengébb adottságú szántóterületek kihasználására. Az őszi árpa Magyarország szántóterületén – kis túlzással – bárhol termeszthető.
3. A tápanyagokat jól hasznosítja, műtrágya igénye ennek megfelelően alacsonyabb, főként nitrogénből fele mennyiséget kell kijuttatnunk, mint a búzának, hiszen a túlzott nitrogén szárdőlést eredményezhet.
4. Nem kell szárítani, növényvédelme takarékosabb a búzáénál.
5. A gabonával zsúfolt vetésforgóba a búzánál jobban beilleszthető, mivel a kalászos előveteményt jobban tolerálja. Kalászos után egy évig még biztonsággal termeszthető
6. Korai érése miatt jobb munkaszervezést tesz lehetővé.
7. Az egészséges, rostban gazdag táplálkozás étrendjébe kiválóan beilleszthető. Fehérjetartalma a kukoricáénál lényegesen magasabb (12-14%). Ezen tulajdonságai miatt kiváló takarmányként is hasznosítható.
Két fontos különbség a búzához képest
Az előnyök mellett nem szabad megfeledkeznünk két olyan tényezőről, ami alapvető különbséget jelent a búzához képest, ezúttal a búza javára:
1. Az őszi árpa kevésbé télálló. Kevésbé bírja a nagyobb fagyokat (-10℃ már megviselheti).
2. Az árpanövény magasabb, szára hosszabb és gyengébb, mint az őszi búzáé, ezáltal könnyebben megdőlhet.
Kérdése van az őszi árpa termesztéstechnológiájával kapcsolatban? Forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>