Ismét nagy ugrás előtt áll a szója?

Ismét nagy ugrás előtt áll a szója?

Jól hoz, jól támogatott, akár jó másodveteményként is – ezt eddig is tudtuk a szójáról. Idén azt is bebizonyította, hogy számíthatunk rá extrém időjárási körülmények között is, a csapadékban szeszélyes, hosszú szárazságokkal és hőstresszekkel tarkított években is.  

Kézenfekvő választásnak tűnik a következő szezonra, amit a 2022-es tényadatok mellett még az is erősít, hogy várhatóan nagyarányú támogatásnövekedésre lehet számítani, hektáronként akár 100 ezer forintot is elérhet a támogatás mértéke. Ennek fényében vizsgáljuk meg alaposabban, milyen érvek szólnak a szója termesztése mellett!

Miért érdemes 2023-ban szóját termeszteni?

Többcsatornás értékesítési lehetőség

A szójabab sok iparágnak alapanyaga (takarmány- és könnyűipar, gyógyászat, üzemanyag előállítás stb.), ezért az értékesítése nem jelent különösebb problémát.

Jó hatással van a talajra, mert megköti a nitrogént

Jelentős mennyiségű nitrogént köt meg a vegetációja során, amelyből nagy mennyiséget hagy hátra az utóvetemény számára. Szója után egy kalászos jelentősen erőteljesebben indul meg és fejlődik, mint más előveteményt követően. 

A zöldítésben betöltött szerepe megkérdőjelezhetetlen

Mivel nitrogénmegkötő növény, ökológiai másodvetésként is vethető. A zöldítés célja a környezeti fenntarthatóság elősegítése és a biodiverzitás megőrzése.

Nagyon jól beilleszthető a vetésforgóba

A szója jó elővetemény: javítja a talajszerkezetet, az utána következő növénykultúrákban kisebb arányú gyomosodás valószínű. Kiváló nitrogén-ellátottságú talajt hagy maga után a következő kultúrához.

A nitrogén-utánpótlás nem elsőrendű fontosságú

Mivel pillangós növény, jellemző rá, hogy szimbiózisban él a gyökerein megtelepedett, nitrogén megkötésére képes baktériumokkal. A szója esetében ez a Rhizobium Japonicum. A baktérium a megkötött nitrogént a növény számára gyorsan felvehető és hasznosítható formává alakítja át. 

A növény kitermeli magának a fejlődéséhez szükséges nitrogén nagy részét. Ennélfogva nem érinti a N-alapú vagy tiszta N-műtrágyák elképesztő áremelkedése, esetleges hiánya sem.

A korai érésű fajtákat szárítani sem kell

A gáz árának növekedése fontos költségtényezővé teszi a szárítást, ezért fontos szempont, hogy a korai érésű fajtákat a legtöbb esetben nem kell szárítani.

És végül: természetesen a szójatermesztésnek is vannak buktatói

Számos hibát el lehet követni a szója termesztése során, kezdve a helytelen termőhely kiválasztásától egészen a betakarítás időpontjának meghatározásáig.

Biztos és jövedelmező termésre a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag, középkötött talajokon lehet számítani.

Kérdése van a szója termesztésével kapcsolatban? Eligazításért, szaktanácsért forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>