Gyorsuló ütemben terjednek a betegségek az őszi búzában és árpában

Gyorsuló ütemben terjednek a betegségek az őszi búzában és árpában

Az őszi búza és árpa állományok jelenleg dúsak, erősek, zöldek, összességében kielégítő az állapotuk, de a tartós levélnedvesség miatt a betegségek könnyebben és gyorsabban terjednek. Közepes és erős fertőzöttséget ért el, illetve intenzív terjedésre lehet számítani az alábbi levélbetegségek esetén: 

  • őszi búzában a lisztharmat, a szeptóriás levélfoltosság és a sárgarozsda
  • őszi árpában a lisztharmat és a levélfoltosságot okozó betegségek

Az őszi búza és árpa termesztéstechnológiájában a gombabetegségek sokszor előre nem látható veszélyt jelentenek

A védekezés erősen javasolt a fertőzött területeken!

Lisztharmat

Sok esetben alábecsüljük a jelentőségét, pedig ha egy állományba betelepszik, onnan már nagyon nehéz kipusztítani. Az enyhe telet könnyedén átvészelő telepek tavasszal konídiumos formában terjednek a szártövekről és az alsó levélszintekről a felsőbb levélemeletekre. A nitrogéntápanyaggal jól ellátott, laza szövetű, buja állományokat különösen kedveli, ezekben makacsul megtelepszik. Sok esetben nem is gondolunk rá, hogy az elhatalmasodott lisztharmat-megbetegedés során akár 25%-os terméskieséssel is számolnunk kell.

A korai fertőzöttségből származó súlyos betegséget később már nagyon nehéz kordában tartani. A lisztharmattelepek alatt a levelek sárgulnak, barnulnak, majd elhalnak. Minél korábban védekezünk a fertőzés ellen, annál nagyobb esélyünk van a sikerre. Az állomány kezelésére akár elemi ként tartalmazó készítményt is használhatunk, a képződő kén-hidrogén ugyanis fertőtleníti az alsóbb leveleket és szártövet, elpusztítva a betegség forrását.

Lisztharmat elleni növényvédő kezelésekről kérdezze kollégáinkat>>

Szeptóriás levélfoltosság

Itt is igaz, hogy minél korábbi a beavatkozás, annál eredményesebbek lehetünk. A döntést azonban megnehezíti, hogy a betegség lappangási ideje hosszú, és sok esetben a tünetek tömeges megjelenésekor a kezelés már megkésett. 

A megkésett kezelés mindenképpen termésveszteséggel jár. Ha a gomba már behatolt a növénybe, hatékony védelmet csak a szisztemikus, illetve kombinált hatóanyagú készítményektől várhatunk. A választásnál széles hatásspektrumú, hosszú hatástartamú és a legjobb hatékonyságú készítményeket részesítsük előnyben: triazolok, strobilurinok, SDHI csoport.

Sárgarozsda

Az első tünetek május-június környékén jelnnek meg. a betegség nemcsak a vegetatív, hanem a generatív részét is károsítja a gazdanövényének. Ha már más gombás betegség is jelen van az állományban, lisztharmat vagy szeptória, a legyengült növényeket könnyebben megfertőzi. 

A sárgarozsda esetén is érvényes, hogy hatékony készítményekkel és a meghatározott dózisokkal végzett kezelésekkel, jó időzítéssel eredményesen vehetjük fel a betegséggel szembeni harcot. 

Levélfoltosság, levélcsíkosság őszi árpában

A hálózatos vagy recés levélfoltosság az árpa leggyakoribb levélfoltossága. A kórokozónak több nemzedéke van, ezek 6-9 naponként követik egymást. Ugyanígy több nemzedéke lehet a kórokozónak a sötétbarna levélfoltosság esetében. Kedvező időjárás esetén rendkívül gyors terjedésre képes, ezért az idejekorán végzett védekezés (előrejelzésre vagy az állomány gyakori szemléje alapján) döntő az eredményesség szempontjából.

Azolokkal, azol-strobilurin kombinációkkal végzett állománykezeléssel védekezhetünk. A kezelés kiválasztásában segítenek szakmérnök munkatársaink, nézzen be telephelyeink egyikére>>